Als je dacht dat je er al was met het kopen van een mooi Japans mes, dan heb je het mis. Het verdient de aanbeveling om een goede snijplank te kopen bij je dure messen. Dit omdat de snede van met name Japanse messen heel dun zijn en in een kleine hoek worden geslepen. Dit verzekert je wel van een mes dat perfect snijdt en heel scherp is, maar maakt het mes ook kwetsbaar.

De snijplanken die bij goede messen passen zijn relatief zacht. Compromis is dat je dan accepteert dat je in de plank kunt snijden. Doordat het hout of plastic zacht zijn blijft je mes langer scherp en verkleint de kans op chipping.

Hakken wordt afgeraden, ook bij zachte snijplanken.
Als je toch wilt hakken is een wat dikker mes en een wat hardere snijplank wellicht meer geschikt. 

Snijplanken van Hinoki hout is een goede keus. Dit hout is van de Japanse Cypress en groeit in centraal Japan. Honiki hout neemt geen geuren van voedsel op. Wel zal het hout verkleuren bij gebruik, dit is normaal. Het is goed om het hout regelmatig in te olieën.

Een andere goede keuze is hout van het type Aomori Hiba. Dit hout heeft antibacteriële eigenschappen en is bestand tegen schimmel. Hierdoor is het populair in professionele keukens in landen waar het vrij vochtig is.

Hasegawa maakt verschillende producten die goed zijn voor hoogwaardige messen en die ook in de vaatwasser kunnen. Dit omdat de toplaag van plastic is. Deze snijplanken kunnen goed worden gebruikt voor het snijden van vis en vlees.